Követendő példa- avagy Pilates 80 fölött is
Március 20- án publikált cikkemben már nem először olvashattak Solymosi Antal Pilates oktatóról, aki településünkön kívül még Sümegen, Sárváron és Keszthelyen is népszerűsíti ezt a mozgásformát- egyre komolyabb sikerrel.
Most mégsem róla fog szólni a történet, hanem ahogy Antal honlapján is olvasható- legkedvesebb tanítványáról-, a 82 esztendős Tóth Zsuzsáról.
A kedves, szimpatikus hölgy készségesen válaszolt kérdéseimre.

- Aki ennyi idősen is ilyen fittségi állapotban van, valószínű, hogy fiatalabb korában is mozgékony lehetett.
- Közel hat évtizedet dolgoztam az egészségügyben. Mint sokak által ismeretes, aki ebben a szférában dolgozik, mindig van mit tennie. Az évek során megszoktam ezt az életformát, az utóbbi időben már kezdett hiányozni a mozgás aktívabb formája.
- Itt jött képbe a Pilates torna?
- Igen. Hallottam ennek a mozgásformának a jótékony hatásáról, hogy többek közt a gerincfájdalmakat is csökkenti... ezért néhány hónapja úgy döntöttem, hogy kipróbálom- mivel nekem is hát és nyaki problémáim voltak.
- Azóta is lelkes tanítványa Solymosi Antal oktatónak?
- Rendszeresen járok azóta is tornázni és érzem a gyakorlatok eredményének pozitív hatását. Természetesen ezek a torna órák nem öncélúak részemről, a családomért is teszem, hogy egészségi állapotom, fittségem által- így, 80 fölött is bírjam a munkát. Ennyi idősen az ember már könnyebben fárad. Hála a Pilatesnek és Solymosi Antal profizmusának, a panaszaim enyhültek.
- Ezek a gondolatok átlagon felüli akaraterőről és pozitív életszemléletről tanúskodnak.
- Nekem fiatalabb koromban is a legnagyobb magán jellegű problémáimról kellett elfeledkeznem és kizárólag másokkal, vagyis a betegekkel kellett foglalkoznom.
Ez tartott eddig is életben... és ezt ajánlom másoknak is- segítsünk a rászoruló embertársaikon, és igyekezzünk az élet szebbik, naposabb oldalát is látni, még ha mindez olykor komoly erőfeszítést is igényel.
- Hogy érzi magát a fiatalabbak között?
- Jobbára valóban a fiatalok és középkorúak látogatják a torna órákat,de én is igyekszem felvenni a ritmust és követni Antal utasításait.
... az más kérdés, hogy én már nem vagyok képes a lábaimat olyan magasra felemelni, mint a fiatalok...

Zsuzsa nénit élete párja minden órára elkíséri. Kérdésemre elmondta, hogy a Pilates torna felesége privilégiuma, de tőle sem áll messze a mozgás, ugyanis együtt szoktak túrázni, amely szintén a mozgásforma rendkívül egészséges szegmense, hiszen a természetben, friss levegőn és üde környezetben mozgatják meg izmaikat.
Úgy gondolom, a fenti példa követendő és nem kell hozzá 80 év fölöttinek sem lennünk... pusztán elhatározás kérdése. Ahogy Erős Antónia mondaná: "- Fordítsunk Egy csepp figyelmet egészségünkre!"

Dancs, István

KÖZÉLET | GAZDASÁG | MINDENNAPOK | SZABADIDŐ | KIS SZÍNES | JEGYZET | SAJTÓKÖZLEMÉNYEK | Címekben | Impresszum