Tapolca Virtus
Szeretet- amely életben tart!
Főszerkesztő: Dancs István (dancsistvan)
Üdvözlünk, Kedves Ismeretlen Olvasó! Virtust kezdőlapnak!

| Címlap | Interjú | Mindennapok

Interjú

Út a kiegyensúlyozottsághoz és fittséghez

dancsistvan - 2008.01.22 20:37


Önök tudják ki volt Pilates? Tudják- e, hogy mennyire hasznos mozgásforma? Ha esetleg válaszuk- nemleges-, akkor figyelmesen olvassák el az alábbi interjút, amely Solymosi Antal oktatóval készült.Helyszín: Városi Rendezvénycsarnok. Egy napról- napra népszerűbb torna bemutató veszi kezdetét.
Az egész mozgásforma kifejlesztője- Joseph Hubertus Pilates- így fogalmaz egy helyütt:„ Hiszek a módszeremben! Soha nem volt szükségem gyógyszerekre. A sérülések mindig elkerültek. Az egész világon mindenkinek végezni kellene a gyakorlataimat! Kiegyensúlyozottak és fittek lehetnek! (http://www.utisugo.hu/wellnes/torna)
... hogy mennyire igazak e gondolatok, annak ékes bizonyítékaként szolgált a Solymosi Antal oktató /fotónkon/által vezetett foglalkozás, ahol a szépszámú résztvevő élőben is megtapasztalhatta J. H. Pilates szavainak hitelességét.
A torna végeztével a résztvevők megvásárolhatták a nemzetközi mércével mérve is színvonalasra sikeredett, dedikált Pilates DVD-t.A torna előtt a diplomás Pilates Instructor /American Fitness Professionals & Associates/ mesélt nekem az egész rendszer lényegéről és jótékony hatásáról.
Antal végzettségével bárhol a világon oktathatja ezt a mozgásformát. Értékeli a test edzésének ezen szegmensét is, hiszen talán nem mindenki tudja róla, hogy 24 esztendeje műveli már a karate kyokushin ágát- fekete öves mestert tisztelhetünk személyében. Egy kedves, kimért, kiegyensúlyozott sportember, aki nemcsak a saját, hanem embertársai egészségének a megőrzésére is tette fel az életét.


A tapolcai "premier" DVD bemutató tornán Solymosi Antal két dekoratív segítője, munkatársa is segédkezett a gyakorlatok helyes kivitelezésében: Hutter Réka / kép bal oldalán/ és Lakosy Csilla /kép jobb oldalán/.

- Mit illik tudni a Pilates tornáról?
- Sokan úgy definiálják, hogy a jóga mozgásban, ilyen értelemben kapcsolódik is bizonyos szinten hozzá valóban, hiszen tartalmaz egyes jóga-elemeket- de ez egy sokkal intenzívebb mozgásforma.
Viszont kijelenthető, hogy az aerobiknál mégis nyugodtabb a mozgásmechanizmusa.
Úgynevezett szabályozott légzéssel dolgozunk a foglalkozás alatt- én mondom, hogy mikor történik a be-, illetve a kilégzés. Orron át- be és szájon át- ki.
E tornával el tudjuk kerülni a gerincfájdalmakat, de ha már- sajnos- megvan, akkor viszont kisebb mértékűre tudjuk szorítani.
A mozdulatokat lassan és szabályozottan végezzük, így inkább a mélyrétegű törzsizmok kerülnek előtérbe az igénybevétel során.
A Pilates nagyon hasznos az alakformálásnál is. Az izmokat úgy erősítjük, hogy közben nyújtuk. Ez azért is fontos, mert amennyiben a törzs mélyizmai erősek, valamint rugalmasak, akkor megfelelő módon képesek megtámasztani a gerincoszlopot.
Egyfajta egészségmegőrző tornának, vagy gigantikus gerinctréningnek is nevezik sokan. Általa mozgásunk minőségében lényegi változás áll be- helyes lesz a testtartásunk , izomzatunk harmónikusan és egyenletesen erősödik, és fontos részét képezi a szellemi relaxáció is.


- Kritériumnak számít-e a nem vagy a kor?
- Természetesen nem. Nálam is megfordulnak mindkét nem képviselői, bár a hölgyek bátrabbak, fogékonyabbak és pozitív értelemben hiúbbak is, ha alakjukról és egészségesebb életvitelükről van szó.
Foglalkozásaimon már 12 éves gyerek és 72 éves korosabb résztvevő is megfordult.
Vagyis korra és nemre való tekintet nélkül bárki elvégezheti az alkalmazott gyakorlatokat.

- Mit kell tudni e mozgásforma kifejlesztőjéről és tökéletesítőjéről?
- A német származású, düsseldorfi születésű Joseph Hubertus Pilates 1880- ban született és 1977 -ben halt meg. Az ő nevéhez fűződik ez az egész testet átmozgató és tökéletesre fejlesztett módszer.
Mivel jóval több mint egy évszázad távlatából beszélünk, jól érzékelhető, hogy nem egy marketingfogásról, vagy reklám hatására létrejövő divathóbortról van szó jelen esetben.
Ez egy életképes, egyre népszerűbbé váló és nemzetközileg elfogadott rendszer-amelyet ő alkotott, tökéletesített és azóta is jól működik.


- Bizonyára a nyilatkozatod után lesznek majd követőid. Kinél jelentkezhetnek?
- Nálam lehet jelentkezni, bárkinek szívesen adok információt, és szívesen várunk minden kedves érdeklődőt tornáinkra.
Tapolcán a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolában –hétfő és csütörtök 17:45 és 18:45 között, Sümegen a Kisfaludy-Ramasetter gimnáziumban- kedden és pénteken 17 órától, de a megyén kívül Keszthelyen is tartunk Pilates torna órákat.


A foglalkozás után a résztvevők megásárolhatták a dedikált Pilates DVD-t, amely egy jól összehangolt, nemzetközi mércével mérve is professzionális csapatmunka végterméke.
A napokban találkoztam néhány hölggyel, akik megvásárolták és otthonukban azóta alkalmazták is a DVD anyagát. Egy emberként egyezett abban a véleményük, hogy néhány hozzáértő ember ismét nagyot, hatékonyat és hasznosat tudott alkotni- ezúttal az egészségmegőrzés terén.


Köszönet érte azoknak, akik nélkül nem jöhetett volna létre!Joseph H. Pilates fotó: www.pilatesstudio.hudancsistvan rovata (dancsistvan.virtus.hu)


Kérjük, szerkeszd te is a Virtust. Értékeld ezt a cikket!
Mivel nem vagy bejelentkezve, most nem tudsz értékelni. Sajnos, így nem tudjuk ízlésedhez igazítani a lapot. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.
Itt megtudhatod hogy működik ez az egész.
Küldd el ezt a cikket levélben!


Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.


Ki ajánlotta ezt a cikket?
Moderálást kérek
Legolvasottabb cikkek

Mellplasztika tizenévesen- avagy MELLbevágó \"szívatás\"

\"...soha többé nem leszek kövér ember!\"A szerző további cikkei

"...soha többé nem leszek kövér ember!"

Mellplasztika tizenévesen- avagy MELLbevágó "szívatás"

Labdarúgás, asszociáció, magyar nyelv

Kívülállóként a zsurnalisztikáró l, zsurnalisztákról

Esély-egyenlőség?

"Hozz rá víg esztendőt..."

Megy a gőzös... avagy Koltai kontra Kusturica, Mihályfy

Játékvezetői sors- Szemüveget a bírónak!-tól a K...va anyád!-ig

Zenei fókuszban- The BeatHeads

Az akarat diadala

Passiójátékkal kedveskedtek a Nagyboldogasszon y Római Katolikus Iskola tanulói

S.O.S. szerelem!- avagy vészjelzés a rekeszizmoknak

Egy csepp figyelem az Életmódi napon

A szőlőtőke, amely szobrot terem

Bátraké a szerencse?- avagy, ha piros- TILOS!

...