Magyar Nemzet
Magyar Nemzet
Magyar Nemzet
Sport
Négyen kvótáért, Bedák kiesett
Már a nyolc között
Nem csak passzióból készülne
Röviden
Brazília lenne a végcél
Belföld
Volt minisztere kritizálja a kormányt
Weiszenberger gyanúsított lett
Ezernyolcszáz tanulmány
Propagandára ment el a vizitdíj fele
A teljes vezérkar pozíciója vitatható
Külföld
Washington kizárja Koszovó felosztását
Budapest nem siet az elismeréssel
Magyarokkal riogatnak Ficóék
Átértékelték az állam szerepét
Kölcsönös demokrata vádaskodás
Gazdaság
Adófrászban él az ország
Tíz évig titkos a Déli Áramlat szerződése
Magyar–francia kézfogó
Eladnák az állami erdőket is?
Gyurcsány megint előreszaladt
Kultúra
Megkezdődhet a kastély rekonstrukciója
Akiket nem támogat az állam
Világhíresség érkezik Miskolcra
Sas József Kossuth-díjat kaphat
Snétberger társas örömmuzsikája
Szellemi elmélyülés
Két magyar karatéka Ojama mester tanítványánál tanulhat
2002. augusztus 1. 01:00

 

Nagy megtiszteltetés ért két magyar kyokushin-karate harcost, Kernya Józsefet és Solymosi Antalt. A két tapolcai sportoló Nisida Jukio hétdanos mester meghívására egy hónapot tölthet Japánban, a hiracukai iskolában. Magyarországon rajtuk kívül hat-nyolc ember mondhatja el csupán magáról, hogy a sportág őshazájában tanulhatott.

Nisida Jukio a kyokushin karate atyjának, Ojama Maszutacunak az egyik leghíresebb tanítványa (sokak szerint megnevezett örököse), és a mester 1994-es halála után a három részre szakadt Nemzetközi Karateszervezet (IKO) úgynevezett Szanpei-csoportjának a vezetője. Nisida nemrégiben Magyarországon járt, s a hazautazása előtt a kétdanos Kernya Józsefet meghívta a Tokiótól 60 km-re lévő hiracukai kollégiumába. Nisida hozzájárulásával a 43 éves Kernya Józsefet elkíséri a tanítványa, Solymosi Antal (40).
– Október tizenkettedikétől tölthetünk egy hónapot Japánban, ami óriási megtiszteltetést jelent – mondta az első danvizsgájára készülő Solymosi Antal. – Azt azért hangsúlyoznám, hogy nem nyaralni megyünk, hiszen ezt az egy hónapot szinte szerzetesi életmódban töltjük majd el.
A tapolcai két magyar karatés naponta kétszer három órás, rendkívül intenzív edzésen vesz részt Nisida iskolájában.
– Aki valaha versenyszerűen sportolt, pontosan tudja, mit jelent napi hat órában, hiperintenzíven tréningezni – folytatta Solymosi. – Erre nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is fel kell készülni, hiszen az egy hónap alatt többször juthat el az ember a holtpontra, és ezen valahogyan túl kell jutni. Ez minden esetben mentális kihívás is.
Ugyanakkor Kernya József és Solymosi Antal számára már nem csupán az edzés, a fizikai erő és az ügyesség jelenti a kyokushin varázsát.
„Mindketten elmúltunk negyvenévesek, elkezdődött számunkra az a kor, amikor már inkább csökken a fizikai teljesítőképességünk. Persze ettől még ugyanolyan fontos marad a testedzés, a gyakorlatok és a technika, de bekövetkezik egyfajta szellemi elmélyülés is a karatéban. A karate ugyanis – bár a kyokushin a legkeményebb stílusok egyike – nem csupán testmozgás, harc és fizikai erő, hanem életmód, életszemlélet és gondolkodásmód is egyben. Mi most szellemi elmélyülést is remélünk ettől az egy hónaptól.”
A meghívás valójában nem szívélyes vendéglátást és luxusutazást jelent. A két magyarnak szinte szerzetesi életmódot kell folytatnia az egy hónap alatt: ugyanúgy dolgoznak, mosogatnak, takarítanak, mint az iskola japán lakói. A kinntartózkodás költségeit maguknak kell állniuk, s ez még akkor is több százezer forintot jelent, ha a japán árakhoz képest fillérekbe kerül majd az életük Hiracukában.